Подать объявление

Стоит ли сейчас покупать недвижимость?

1. . .203204205
27 фев 2025 10:43

Як тут весело, просто цирк du soleil.
Періодично заглядую в російські пабліки, зайшов сюди – ситуація один в один.
Заглядаю за паребрік не тому, що мені цікаві шизофреніки, а з інтересом чи є сигнали голодного бунту. Вони хоча і не здатні на революці – в голові окрім лайна абсолютно нічого – первинні потреби залишаються незмінними. А війна штука недешева, тому це лише питання часу, коли вони будуть кидатися один на одного в боротьбі за їду (активи).

Ну з кацапами все ясно, там ціла державна програма по обаранюванню. Але що заставляє місцевих форумчан надцять сторінок займатися самоприниженням перед одним юзером Наталієм… Не те що для мене це секрет, але в моїй уяві границі про ефект Да́ннінга - Крю́ґера однозначно посунулися.

У мене навіть виникає підозра, що інтерес Наталія зовсім не ринок нерухомості, а соціологія/психологія, чи щось і цього розряду. Середовище, просто надзвичайно плодюче. Може вся справа у внутрішніх фертилайзерах…

Втім, не про це форум.

Мої думки про ринок нерухомості (говорю про Київ, про інші міста не знаю, але раз в Києві він в плачевному стані, то в регіонах тим більше).

Я в Києві з 2004 року. Тобто побачив багато всього: і притоки студентів (спочатку з регіонів потім із-за кордонну) і хвилю покупок донецькими за часів одного сумнозвісного діяча, і інші тренди, які зараз просто не пригадаю. Все це на фоні системної деградації інфраструктури і в цілому якості життя в місті, на які ніхто не звертав уваги, в силу ряду обставин.

Тобто, чи може життя в місті бути жопою, і тим не менше ціни на житло зростати – досвід показує може.  

Втім, чи буде достатньо підстав для такого, здавалося б дивного, дисбалансу – під питанням.

Особисто я вважаю що ні.

Перше: біткойн і ін подібні активи. Я не займаюсь криптою, при тому що професійно розбираюсь в фінансах і фінансових ринках. Але тому що я професійно розбираюсь, я розумію, що є послуги, для яких крипта просто надзвичайний провідник. Це не нова послуги, вони просто осучаснились. Крім того, я не стверджую, що біткойн буде тільки рости. На фоні конкуренції з іншими криптовалютами він може падати. Але фунція крипти тільки зростатиме.

Так от, наші корупціонери також осучаснюються (достатньо загуглити кількисть новин за останні роки, або поритися в реєстрах судових справ, про дачу/отримання хабаря криптовалютою). Тому запаковування себе десятками-сотнями квартир це вже минуле. Мало того, що за них потрібно звітувати (і з часом звітування ставатиме тільки жорсткішим), якось ховати (а це всілякі транзакційні витрати), це ще і незручно – продав – сплати податок, а потім незрозуміло як вивести. Крипта ж знімає всі ці дитячі болячки - раз і твої гроші в Дубаї чи Стамбулі, два - і ти вже власник там нерухомості, три – і ти її швидко продав і маєш відбілений дохід який можна легко перевести хоч в Європу, хоч в США.

Друге (хоча першого більше ніж достатньо): навіть якщо припустити, що люди повертатимуться із-за кордону, сподіватися що після побаченого там вони будуть миритися із незручністю Києва, мені здається марно.

Тим більше на фоні можливості працювати віддалено.

Максимум – це купити щось, щоб прилетів/приїхав, провів зустрічі, і полетів/поїхав. І мені здається це був вдалий, хоча і такий що і несправдився, розрахунок Наталія, інвестувати в нерухомість дорогою до аеропорту. Гадаю, правда, він розраховував на IT, а не нові реалії.
Все інше, всі ці квартали, не говорячи про поодинокі незаселені квартири ще з 2000х років. Все це вже зараз виглядає як ті китайські міста привиди, а що буде через 2-3-5-10 чи скільки там потрібно років для нормалізації ситуації. Один Варшавський мікрорайон може вмістити містечко до 20 тис чоловік. Це нового притоку, а не тих хто повертається. А скільки ще всякого незаселеного добра по місту. Тут незаселеного фонду тисяч на 100 (сімей, а не особин). Звідки оптимісти сподіваються побачити такий притік – для мене загадка.

Третє, це не аргумент, але як довод до першого і другого - це зростання купівлі автомобілів, особливо дорогих. Що свідчить, що гроші є, але вони не ідуть в нерухомість. Бо краще сісти в зручний мерседес, чи навіть 5 мерседесів, щоб всім членам сім`ї, і швидко звалити, а ніж сидіти під обстрілами. Плюс мерседеси можна відносно дешево застрахувати і відносно легко продати, в тому числі за кордоном.

Мої думки про майбутнє (не про ринок нерухомості).

Післявоєнна ситуація буде важкою. Це не потребує дискусій, це такий же беззаперечний наслідок війни, як день і ніч є наслідком ходу землі навколо сонця. Тобто, якщо хтось не готовий в цим миритися, то це його особиста прогалина в астрономії.

Дискусію можна побудувати навколо того, це буде складна ситуація, але з перспективою на краще (орієнтир західна Європа), чи на гірше (орієнтир післявоєнні Балкани, Сирія чи ін.)

Я не розділяю думку Наталія про перетворення України на Африку. Просто тому, що у нас не має стільки цікавих ресурсів. Достатньо подивитися на відкриті дані на якому місці Україна в світі за покладами і все одразу стане зрозуміло (спойлер – десь приблизно на тому ж, що і в колишньому рейтингу Doing Business).
Той договір, що нещодавно був підписаний, він тільки для показухи називається ресурсним, як і багато чого, що заявляє Трамп.

Потенційно цей договір дійсно може бути путівкою для країни в список таких, що розвиваються. Але це потенційно, і це потрібно ще реалізувати, що однозначно немислимо, якщо виходити що при владі будуть такі ж манагери, як зараз.

Плюс навіть цей потенційно-перспективний розвиток навряд чи дасть поштовх ринку нерухомості в Києві, бо всі ресурси будуть реінвестовані в більш прибуткові бізнеси, а не в кубатуру.

Або ж ми можемо повернутися до довоєнного порядку. Будеттолькодорожателі будуть раді, але не дового. Бо довоєнний порядок показав свою неефективність в боротьбі з росією, і це буде лише питання часу, коли країна, яка дійсно має великі поклади різних ресурсів, здійснить черговий напад.

Про суспільство – в цілому люди у нас нічим не гірші і не дурніші, а ні ж ті самі європейці чи американці. Я жив і там і там, кількисть дурнів чи поганих людей в суспільсті приблизно така ж. Але у них є перевага – так вища якість життя (те що Київ постійно втрачає), тому вони здатні абсорбувати розумних з інших країн.

Мої спостереження щодо цін: хоча ціники не сильно змінилися номінально, та коли мова доходить до купівлі/продажу, то ринок явно покупців. 10-15% дисконт дають просто зі старту, порівняно з довоєнними часом.

Я, при тому, що довго живу в Києві, весь час винаймаю квартиру. Не те, що мені дуже сильно хотілося, чи щось не влаштовувало, але до війни думав придбати квартиру, якщо випаде який цікавий варіант. Ціник орієнтовно 160-180к. Цікавило щось нетипове, типу будинок підкова, якийсь «балтний» совмін, або щось сучасне з бізнес чи еліт класу. Жадність продавців мене тоді стримала. І як виявилось – я не прогадав.

Заради спортивного інтересу пішов поцікавився нинішньою вартістю квартир в тих же будинках, які я розглядав. Мінус 10-15% - це зі старту пропонують продавці. Тобто, якщо копнути можна і на 20%+ вийти. Доказувати скріншотами не буду. Якщо хтось вважає це неправдою, я не ображусь, нехай буде ваша правда.

Під кінець цього лонгріда порада місцевим бармалєям – не пишіть всілякі дурниці про аукціони, чи я зашортив, чи що інше, в чому ви не розбираєтесь. Це може серед таких же бармалєїв це виглядає круто і так по-інвесторськи, але в цілому – ні.

Про борг, який будуть виплачувати внуки – це також бородата страшилка, яка підозрюю до нас тягнеться із-за парєбріка (щоб неприведи Господь Украна не набралася тих американських дулярів в борг). Якщо подивитися на Японію, то вони, за цією логікою повинні виплачувати свої борги довше ніж завершиться напіврозпад ядерних продуктів в результаті трагедій на Хіросімі, Нагасакі і Фукусімі разом взятих.

28 фев 2025 08:56

Кстати статья на Минфине подтверждает мои слова частично
https://minfin.com.ua/realty/articles/zolotye-hruschevki-pochemu-v-centre-kieva-raskupayut-staroe-zhile-1/

Jasamba

Кто бы что не говорил а Киев например уже неделю демонстрирует неплохие такие темпы роста стоимости квадратного метра, что видно даже по профильным сервисам.

На olx цены в Киеве не изменились. Да и кому интересны "хотелки"?А учитывая политическую ситуацию, только психически больной человек будет вкладывать с недвижимость в Украине сегодня. Если же сильно чешется, и есть свободных 100-200К, намного выгоднее купить кубатуру в Харькове, Запоржье или Херсоне в нескольких экземплярах именно сейчас. И киевская спекулота прекрасно это понимает, поэтому активизировалась последнюю неделю. Напоминает потный вал вдохновения после избрания Трампа. Новости по ходу тут никто не читает.

dmvgura

Всё очень просто: основная денежная целевая аудитория — либо в новостройках, либо в историческом фонде. 
Кому вы будете этот хрущ сдавать/продавать? Тем, у кого ни на что лучшее нет денег? 
А так-то да, порог входа минимальный. 

Вторичка более чем актуальна, но это не хрущи и прочие дома 60-70х годов. И это видно по ценам. 

Вы говорите о том что сейчас, а я думаю о будущем. Спрос в Киеве как минимум в 3-4 раза выше чем предложение. Новострои быстро кончатся, а достроить не успеют. Покупатели переключатся на вторичку 80-90 годов. Она тоже кончится, и вот тогда уже настанет время хрущей и чешек. Киев слишком хорошо живет по сравнению с остальной частью Украины, люди будут что-угодно покупать только бы тут остаться. Я выезжаю периодически и езжу по стране. В хваленной вами Одессе делать нечего, кроме отдыха там ничего толком нет. Один ТЦ нормальный и тот в селе под городом фактически. В Киеве есть хоть где деньги тратить. И нет угрозы что его русские раздолбут. Сами видите что за последний год ущерб минимален.

vasisdas

Як тут весело,просто цирк du soleil.
Періодично заглядую в російські пабліки,зайшов сюди – ситуація один в один.
Заглядаю запаребрік не тому, що мені цікаві шизофреніки, а з інтересом чи є сигналиголодного бунту. Вони хоча і не здатні на революці – в голові окрім лайна абсолютнонічого – первинні потреби залишаються незмінними. А війна штука недешева, томуце лише питання часу, коли вони будуть кидатися один на одного в боротьбі за їду(активи).

Ну з кацапами всеясно, там ціла державна програма по обаранюванню. Але що заставляє місцевихфорумчан надцять сторінок займатися самоприниженням перед одним юзером Наталієм…Не те що для мене це секрет, але в моїй уяві границі про ефект Да́ннінга -Крю́ґера однозначно посунулися.

У мене навіть виникаєпідозра, що інтерес Наталія зовсім не ринок нерухомості, а соціологія/психологія,чи щось і цього розряду. Середовище, просто надзвичайно плодюче. Може всясправа у внутрішніх фертилайзерах…

Втім, не про цефорум.

Мої думки проринок нерухомості (говорю про Київ, про інші міста не знаю, але раз в Києві вінв плачевному стані, то в регіонах тим більше).

Я в Києві з 2004року. Тобто побачив багато всього: і притоки студентів (спочатку з регіонів потіміз-за кордонну) і хвилю покупок донецькими за часів одного сумнозвісного діяча,і інші тренди, які зараз просто не пригадаю. Все це на фоні системноїдеградації інфраструктури і в цілому якості життя в місті, на які ніхто незвертав уваги, в силу ряду обставин.

Тобто, чи може життя в місті бути жопою, і тим не менше ціни на житло зростати – досвід показує може.  

Втім, чи буде достатньопідстав для такого, здавалося б дивного, дисбалансу – під питанням.

Особисто я вважаю що ні.

Перше: біткойн іін подібні активи. Я не займаюсь криптою, при тому що професійно розбираюсь вфінансах і фінансових ринках. Але тому що я професійно розбираюсь, я розумію,що є послуги, для яких крипта просто надзвичайний провідник. Це не нова послуги,вони просто осучаснились. Крім того, я не стверджую, що біткойн буде тількирости. На фоні конкуренції з іншими криптовалютами він може падати. Але фунціякрипти тільки зростатиме.

Так от, нашікорупціонери також осучаснюються (достатньо загуглити кількисть новин заостанні роки, або поритися в реєстрах судових справ, про дачу/отримання хабарякриптовалютою). Тому запаковування себе десятками-сотнями квартир це вжеминуле. Мало того, що за них потрібно звітувати (і з часом звітування ставатиметільки жорсткішим), якось ховати (а це всілякі транзакційні витрати), це ще інезручно – продав – сплати податок, а потім незрозуміло як вивести. Крипта ж знімаєвсі ці дитячі болячки - раз і твої гроші в Дубаї чи Стамбулі, два - і ти вже власниктам нерухомості, три – і ти її швидко продав і маєш відбілений дохід який можналегко перевести хоч в Європу, хоч в США.

Друге (хочапершого більше ніж достатньо): навіть якщо припустити, що люди повертатимутьсяіз-за кордону, сподіватися що після побаченого там вони будуть миритися ізнезручністю Києва, мені здається марно.

Тим більше нафоні можливості працювати віддалено.

Максимум – це купитищось, щоб прилетів/приїхав, провів зустрічі, і полетів/поїхав. І мені здаєтьсяце був вдалий, хоча і такий що і несправдився, розрахунок Наталія, інвестуватив нерухомість дорогою до аеропорту. Гадаю, правда, він розраховував на IT, а не нові реалії.
Все інше, всі ціквартали, не говорячи про поодинокі незаселені квартири ще з 2000х років. Все цевже зараз виглядає як ті китайські міста привиди, а що буде через 2-3-5-10 чискільки там потрібно років для нормалізації ситуації. Один Варшавськиймікрорайон може вмістити містечко до 20 тис чоловік. Це нового притоку, а нетих хто повертається. А скільки ще всякого незаселеного добра по місту. Тутнезаселеного фонду тисяч на 100 (сімей, а не особин). Звідки оптимісти сподіваютьсяпобачити такий притік – для мене загадка.

Третє, це неаргумент, але як довод до першого і другого - це зростання купівлі автомобілів,особливо дорогих. Що свідчить, що гроші є, але вони не ідуть в нерухомість. Бокраще сісти в зручний мерседес, чи навіть 5 мерседесів, щоб всім членам сім`ї,і швидко звалити, а ніж сидіти під обстрілами. Плюс мерседеси можна відносно дешевозастрахувати і відносно легко продати, в тому числі за кордоном.

Мої думки промайбутнє (не про ринок нерухомості).

Післявоєннаситуація буде важкою. Це не потребує дискусій, це такий же беззаперечнийнаслідок війни, як день і ніч є наслідком ходу землі навколо сонця. Тобто, якщохтось не готовий в цим миритися, то це його особиста прогалина в астрономії.

Дискусію можнапобудувати навколо того, це буде складна ситуація, але з перспективою на краще (орієнтирзахідна Європа), чи на гірше (орієнтир післявоєнні Балкани, Сирія чи ін.)

Я не розділяюдумку Наталія про перетворення України на Африку. Просто тому, що у нас не маєстільки цікавих ресурсів. Достатньо подивитися на відкриті дані на якому місці Українав світі за покладами і все одразу стане зрозуміло (спойлер – десь приблизно натому ж, що і в колишньому рейтингу Doing Business).
Той договір, що нещодавнобув підписаний, він тільки для показухи називається ресурсним, як і багаточого, що заявляє Трамп.

Потенційно цейдоговір дійсно може бути путівкою для країни в список таких, що розвиваються.Але це потенційно, і це потрібно ще реалізувати, що однозначно немислимо, якщовиходити що при владі будуть такі ж манагери, як зараз.

Плюс навіть цейпотенційно-перспективний розвиток навряд чи дасть поштовх ринку нерухомості вКиєві, бо всі ресурси будуть реінвестовані в більш прибуткові бізнеси, а не в кубатуру.

Або ж ми можемоповернутися до довоєнного порядку. Будеттолькодорожателі будуть раді, але недового. Бо довоєнний порядок показав свою неефективність в боротьбі з росією, іце буде лише питання часу, коли країна, яка дійсно має великі поклади різнихресурсів, здійснить черговий напад.

Про суспільство –в цілому люди у нас нічим не гірші і не дурніші, а ні ж ті самі європейці чиамериканці. Я жив і там і там, кількисть дурнів чи поганих людей в суспільстіприблизно така ж. Але у них є перевага – так вища якість життя (те що Київпостійно втрачає), тому вони здатні абсорбувати розумних з інших країн.

Мої спостереженнящодо цін: хоча ціники не сильно змінилися номінально, та коли мова доходить докупівлі/продажу, то ринок явно покупців. 10-15% дисконт дають просто зі старту,порівняно з довоєнними часом.

Я, при тому, що довго живу в Києві, весь час винаймаюквартиру. Не те, що мені дуже сильно хотілося, чи щось не влаштовувало, але довійни думав придбати квартиру, якщо випаде який цікавий варіант. Ціникорієнтовно 160-180к. Цікавило щось нетипове, типу будинок підкова, якийсь «балтний»совмін, або щось сучасне з бізнес чи еліт класу. Жадність продавців мене тодістримала. І як виявилось – я не прогадав.

Зарадиспортивного інтересу пішов поцікавився нинішньою вартістю квартир в тих жебудинках, які я розглядав. Мінус 10-15% - це зі старту пропонують продавці. Тобто,якщо копнути можна і на 20%+ вийти. Доказувати скріншотами не буду. Якщо хтось вважаєце неправдою, я не ображусь, нехай буде ваша правда.

Під кінець цьоголонгріда порада місцевим бармалєям – не пишіть всілякі дурниці про аукціони, чия зашортив, чи що інше, в чому ви не розбираєтесь. Це може серед таких жебармалєїв це виглядає круто і так по-інвесторськи, але в цілому – ні.

Про борг, якийбудуть виплачувати внуки – це також бородата страшилка, яка підозрюю до нас тягнеться із-за парєбріка (щобнеприведи Господь Украна не набралася тих американських дулярів в борг). Якщоподивитися на Японію, то вони, за цією логікою повинні виплачувати свої боргидовше ніж завершиться напіврозпад ядерних продуктів в результаті трагедій наХіросімі, Нагасакі і Фукусімі разом взятих.

Вы не полностью изучили форум. По поводу себя, я же многократно писал, что ничего тут не продаю и не покупаю, изначально моё общение было тут обосновано необоснованной патологической ностальгией по "риднэсэнькому" менталитету(хамство, вечное желание кого-то надурить, самодурство и прочие такие знакомые характернык черты, на форумах типа такого можно бесплатно получить бустер от ностальгии). Сейчас у меня другой интерес, мне любопытно, как изменились люди за эти три года, и к моему сожалению, они практически не изменились, всё по прежнему пытаются урвать и ментально находиться в той среде которая им ближе - кто то ещё живёт в совке, кто то мечтает о лихих но перспективных девяностых, кто то мыслит понятиями дАнецкой братвы начала десятых, кто то ещё не отряхнулся от сладкого националистического вдохновения пети-рошена, кто то озлобился на всех на фоне войны и даже спустя десятилетия будет ненавидеть всех. Большинство остались приспособленцами, пытаются прочувствовать"куда ветер дует" и адаптироваться к новым жизненным реалиям(при этом чувствуя себя очень принципиальными, это самое смешное). И да, тут есть крайне комические персонажи, достойные пера Ильфа и Петрова или Булгакова, которых если вы заметили я довольно часто цитирую. Вы-то сами тут зачем?)

28 фев 2025 10:45

Jasamba

Вы говорите о том что сейчас, а я думаю о будущем. Спрос в Киеве как минимум в 3-4 раза выше чем предложение. Новострои быстро кончатся, а достроить не успеют. Покупатели переключатся на вторичку 80-90 годов. Она тоже кончится, и вот тогда уже настанет время хрущей и чешек. Киев слишком хорошо живет по сравнению с остальной частью Украины, люди будут что-угодно покупать только бы тут остаться. Я выезжаю периодически и езжу по стране. В хваленной вами Одессе делать нечего, кроме отдыха там ничего толком нет. Один ТЦ нормальный и тот в селе под городом фактически. В Киеве есть хоть где деньги тратить. И нет угрозы что его русские раздолбут. Сами видите что за последний год ущерб минимален.

https://m.olx.ua/uk/nedvizhimost/kiev/?currency=USD&search%5Border%5D=relevance:desc

Несколько тысяч предложений недвижимости в Киеве. Цены за последние несколько месяцев не выросли ни на пол процента.Вы хотите сказать что в день в Киеве происходит в 3-4 раза больше сделок по недвижимости? Или вы реально верите,  кто то купит вашу кубатуру?

Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее
1. . .203204205
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее