Подать объявление

Тарифы на газ

234. . .9
24 май 2016 11:12
Тарифы на газ

| актуальная информация на последней странице |


Возможно, Вас заинтересуют темы:


25 май 2016 12:52

Публикации на Domik.ua по теме: ( зима 2016 )- Новые тарифы на газ: кого они коснутся в первую очередь
- С февраля многим украинцам придется вдвое больше платить за газ
- Газ для населения подорожал: какие «сюрпризы» ждут потребителей
- Почем будет газ для народа в 2016 году?
- Цена газа для населения может повыситься: сколько будет стоить топливо в 2016 году
- Кто может снизить тарифы на газ для населения
- Не исключено, что по требованию МВФ газ для населения заметно подорожает уже с 1 апреля
Публикации на Domik.ua по теме: ( весна 2016 )- Каким будет тариф на газ с 1-го апреля в Украине
- Тариф на газ должны поднять минимум до 250 долларов за тысячу кубометров
- За яких умов тариф на газ зменшиться
- Сколько продержатся новые тарифы на газ?
- Тарифы на газ: по какой цене надо оплачивать газ в апреле, использованный для обогрева жилья
- В Украине введут справедливые тарифы на газ
- Тарифы на газ не радуют: сколько потребители заплатят за топливо в следующем отопительном сезоне
- Абонплата за газ: какой тариф достанется тебе
- Законно ли повысили тарифы на природный газ для населения
Публикации на Domik.ua по теме: ( май 2016 )- В Кабмине опять заговорили о пересмотре цены на газ: что предлагают и чего ждать украинцам
- Полный абсурд: Землянский объяснил, почему цену на газ можно было не повышать
- Повышение цены на газ повлекло за собой корректировку бюджета
- Сколько газа можно купить на одну зарплату в Украине и других странах Европы
- Настоящий камикадзе. Зачем Гройсман повысил тарифы на газ и тепло
- Як розраховуватися за спожитий газ за новими правилами
- Сколько продержатся новые тарифы на газ?
- Золотой газ: кто заплатит реальную стоимость топлива

- Українці просять повернути пільгову ціну на газ в опалювальний період
- Хорошие новости: для кого газ станет дешевле с 1 мая
- Тарифи на газ у Києві у травні

25 май 2016 13:54
Як правильно знімати та записувати показання лічильника газу

Кожен лічильник газу оснащений відліковим пристроєм. В залежності від типу і марки побутові лічильники мають 5-ти, 7-ми або 8-ми розрядний відліковий механізм. Ціла частина кубометрів газу розділена комою з десятими, сотими або тисячними долями які, як правило, на циферблаті відокремлені полями різного кольору. Перші п'ять цифр зліва-направо, що стоять до коми, і є показаннями вашого лічильника.



На циферблаті показання 00254,013. Запишіть 5 номерів, показаних зліва-направо. Не звертайте уваги на цифри після коми, які можуть бути на полі іншого кольору.

В розрахункову квитанцію впишіть цифри 254, два нулі попереду не записуються. Якщо показання останньої цифри цілої частини знаходяться між двома цифрами, Ви вправі вирішувати, яке показання записати – на півкуба більше чи менше. Коли показання зупинилися між 4 і 5, запишіть попереднє число, тобто 4.
30 июнь 2016 21:08
Якість природного газу в Україні по областях: інфографіка

Оператор вітчизняної газотранспортної системи ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» опублікував щомісячний звіт про якість газу по регіонах України. Результати усіх аналізів фізико-хімічних показників за травень по всій системі магістральних газопроводів ПАТ«УКРТРАНСГАЗ»:

Оприлюднені паспорти включають: компонентний склад та інші фізико-хімічні показники, які характеризують калорійність та якість блакитного палива. Опубліковані паспорти якості природного газу систематизовані по регіонам України із зазначенням об’єкту відбору проби та його прив’язки до магістрального трубопроводу.

Інформація надходить з 69 вимірювальних хіміко-аналітичних лабораторій, які розташовані в різних куточках України на ключових вузлах газотранспортної системи та атестовані згідно з вимогами діючого законодавства.



Украинцы просят разработать норму контроля качества газа, который поставляется потребителям ( петиция )
01 июль 2016 12:20
Цена на газ в Европе и в Украине

Оказывается, украинцы платят за газ меньше, чем граждане других европейских стран. Об этом сообщают в Министерстве социальной политики Украины. Минсоцполитики обнародовало инфографику, на которой видно, что дешевле, чем в Украине продают газ населению только в Беларуси. Указана средняя цена для домохозяйств на 1000 м. куб природного газа.



Как показало исследование, газ для населения в Украине один из самых дешевых среди всех европейских стран.

Согласно результатам исследования, проведенного экспертами РИА Рейтинг, голубое топливо самое дорогое в Швеции. Там население платит по 1,12 евро за кубометр газа. Однако в Швеции немногие пользуются газом, предпочитая более экологичные виды топлива («зеленую» энергию). Потребление газа для многих — непомерная роскошь.

Далее в рейтинге Португалия, Испания, Италия и Дания. Здесь цены на газ связаны с налоговыми программами властей. Политика государства ориентирована на потребление дорогой «экологичной» энергии. Для этого цена на газ для населения увязывается с себестоимостью экологичной энергии. Однако в каждой из этих стран цены на газ кардинально отличаются.

Самым дешевым оказалось голубое топливо для жителей Казахстана. Тут граждане платят по 0,06 евро за кубометр. По подсчетам — это в 18 раз меньше, чем в Швеции. В России, которая на 33 месте списка, за кубометр газа платят 0.08 евро. Дальше — Беларусь с 0.1 евро за один кубометр.

Украина расположилась на 31 месте. Наши граждане платят за газ порядка 0,25 евро. Стоит отметить, что за последний год эта цена существенно увеличилась. Но то, что для европейца четверть евро, то для украинца, учитывая зарплаты и курс евро, вполне существенная сумма.

Украина — лидер по скорости роста тарифов на голубое топливо для населения среди европейских стран. За 2014 год тарифы в Украине выросли в нацвалюте в 5 раз.
04 июль 2016 22:14
Чиновники запевняють, що вартість комунальних послуг необхідно підвищувати.

Приміром, Президент України Петро Порошенко заявив, что тарифи встановлює незалежний регулятор. За його словами, тарифи розраховуються по формулі і наразі в газовій сфері відсутні зловживання, які мали місце раніше. Глава держави повідомив, що Україна не купує російський газ, а в рамках деолігархізації було змінено керівництво держкомпанії “Укргазвидобування”.

У Кабінеті міністрів України зазначають, що Україна має стати енергонезалежною країною, і одним із необхідних кроків до реалізації цієї мети мають стати ринкові ціни на енергоресурси. Проте, значне здорожчання ЖКП негативно відобразиться на матеріальному становищі українців. Єдиним шляхом виходу із скрутного становища буде нарахування субсидії, та чи вистачить у бюджеті коштів для всіх, хто цього потребуватиме?
05 июль 2016 11:54
Як платити за спожитий газ у разі тимчасової відсутності гарячого водопостачання
( при відсутності газових лічильників )


Якщо у будинку, що є отримувачем послуг централізованого газопостачання у ПАТ «Київгаз», відсутнє централізоване гаряче водопостачання, норма споживання газу на газову плиту встановлюється у розмірі 7,1куб.м. на людину на місяць.
( Зазвичай стандартна норма на 1 людину в місяць налічується 4,4 куб. м.)


Термін відсутності гарячого водопостачання (більше 6 годин на добу у разі цілодобового водопостачання або понад 30 відсотків загального часу подавання води за добовим графіком), в який не включається перерва в його постачанні у нічний час (з 24 до 6 години), фіксується у двосторонньому акті, що підписується теплопостачальною організацією та оператором газорозподільної системи і є підставою для перерахунку населенню плати за гаряче водопостачання та газ. За згаданий період населення не здійснює плату за користування централізованим гарячим водопостачанням. Оператор газорозподільної системи після закінчення півріччя надсилає абонентові перерахунок за спожитий газ у період відсутності централізованого гарячого водопостачання.

Збільшення норми споживання природного газу обумовлено тим, що при відсутності гарячого водопостачання, використання природного газу на підігрів холодної води збільшується.


Згідно із роз'ясненням Національної комісії регулювання електроенергетики України, питання щодо нарахування плати за природний газ у разі відсутності газових лічильників і гарячого водопостачання та наявності електричного водонагрівача законодавством України на сьогодні не врегульовано. Тому наявність електрообладнання для підігріву води у період перерви в централізованому гарячому водопостачанні не є підставою для того, щоб не застосовувати норму споживання природного газу, затверджену чинним законодавством.
07 июль 2016 18:03
Як зареєструватися в особистому кабінеті спроживачам газу

Онлайн реєстрація надає можливість контролювати стан свого рахунку, дивитись історію платежів, роздрукувати квитанцію. Оплата рахунку онлайн можлива на сайтах - партнерах (вказані окремо на офсайті).



1. Якщо ви раніше не реєструвалися в особистому кабінеті, перейдіть на сторінку реєстрації/авторизації. Потрапити на неї можна або з головного меню «Абонентам / Особистий кабінет», або з відповідного посилання в розділі «Наші сервіси» на головній сторінці нашого сайту.

2. В формі авторизації, що з'явиться в нижній частині сторінки, натисніть кнопку «Реєстрація». Якщо ви вже раніше реєструвалися раніше, вкажіть тут свої логін та пароль.

3. У формі реєстрації вкажіть свої:
- особовий рахунок — унікальний цифровий 10-значний код для кожного абонента, вказаний на квитанціях на оплату
- пароль
- електронну пошту (будьте уважні, на вказану вами адресу прийде лист - запит підтвердження реєстрації)
- суму останнього платежу

Вказані дані дадуть можливість впевнитися, що саме вам належить вказаний особовий рахунок, та забезпечать конфіденційність відомостей про вашу особу згідно положень Закону України «Про захист персональних даних».

4. Якщо ви помилитесь при введені особового рахунку, або неправильно вкажете суму останнього платежу, система реєстрації дасть можливість виправити помилку. Подальша реєстрація доступна лише у випадку, коли обидва згадані параметри будуть вказані вірно.

5. Після того, як всі дані форми реєстрації будуть внесені вірно, на вказану вами електронну адресу буде вислано лист - запит підтвердження реєстрації. В надісланому вам листі для активації вашого облікового запису в особистому кабінеті необхідно просто натиснути кнопку «Активація». Після цього процедура реєстрації вважається завершеною.

6. Якщо ви раптом помилитесь і невірно вкажете свою електронну адресу при реєстрації, ви все одно маєте змогу авторизуватися в особистому кабінеті. Після цього вам необхідно буде в розділі «Профіль» натиснути кнопку «Детально», виправити вашу електронну адресу та надіслати код актуалізації повторно. Ряд функцій особистого кабінету та процедура відновлення паролю доступні лише тим абонентам, хто повністю пройде вищеописану процедуру.

7. Якщо процедура реєстрації пройшла нормально, то після авторизації вам буде доступна наступна інформація за вашим особовим рахунком:

- Кнопки «Детально» дають можливість переглянути деталізовану інформацію за окремими розділами.
- Пункт «Друк квитанції» дасть вам змогу заповнити та роздрукувати рахунок за спожитий газ в звичному для вас вигляді.


Якщо з якоїсь причини ви бажаєте розрахувати та заповнити квитанцію самостійно, у вас є можливість надрукувати чисту «платіжку», в якій будуть вказані лише ваші особистий рахунок, період, за який сплачуєте та адреса. Для цього необхідно натиснути кнопку «Друкувати бланк».

Перераховані кошти за природний газ можуть відображатися на вашому особовому рахунку з деякою затримкою, в залежності від банку. Зокрема, це стосується платежів, проведених після 20-го числа.
08 июль 2016 19:39
Які права має споживач газу в Україні

Згідно з вимогами пункту 28 Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 №2246, споживач має право на: - безперервне отримання газу з відповідними якісними показниками в порядку, передбаченому договором;
- якісне і своєчасне технічне обслуговування та усунення пошкоджень внутрішньобудинкових систем газопостачання і дворових газопроводів;
- отримання послуг з монтажу, технічного обслуговування та ремонту газових приладів і пристроїв, лічильників газу за своєю заявкою;
- перевірку якісних показників газу та якості надання послуг;
зменшення розміру плати у разі погіршення якісних показників газу та зниження тиску газу;
- отримання інформації щодо тарифів на постачання і транспортування газу, ціни газу, порядку плати за спожитий газ, переліку послуг з газопостачання, розміру плати за виконання додаткових робіт, правил підключення до газових мереж та методику розрахунку плати за підключення до газових мереж, нормативних та фактичних параметрів якісних показників газу та його тиску у газовій мережі тощо;
- розірвання договору та/або відшкодування збитків згідно з Порядком відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання, а також споживачеві природного газу внаслідок порушення газопостачальним або газорозподільним підприємством Правил надання населенню послуг з газопостачання, яким визначається розмір завданих збитків;
- повне або часткове припинення газопостачання в опалювальний та міжопалювальний періоди, яке проводиться на підставі письмової заяви споживача, що подається газорозподільному підприємству не пізніше ніж за сім днів до такого припинення, шляхом відключення опалювальних приладів і пристроїв та їх пломбування в установленому порядку;
- проведення перерахунку за надані послуги з газопостачання за відсутності лічильника газу в разі тимчасової відсутності споживача або членів його сім'ї за основним місцем проживання за період не більш як шість місяців за умови подання в місячний строк з моменту закінчення кожного шестимісячного періоду газопостачальному підприємству письмової заяви з відповідними підтвердними документами;
- проведення звіряння фактично використаних обсягів природного газу з підписанням відповідного акта;
- вибір постачальника природного газу.

Згідно з вимогами пункту 29 Правил споживач зобов'язаний:- укласти договір в письмовій формі;
- пройти інструктаж з безпечного користування газом у побуті, в тому числі ознайомитися з інструкцією з правил безпечного користування газовими приладами і пристроями;
- виконувати вимоги Правил безпеки систем газопостачання та цих Правил;
своєчасно вносити плату за надані послуги з газопостачання;
- невідкладно повідомляти аварійно-диспетчерську службу газорозподільного підприємства про всі недоліки в роботі системи газопостачання;
- у разі відсутності лічильника газу письмово повідомляти не пізніше ніж у місячний строк газопостачальне підприємство про всі зміни, що стосуються опалювальної площі, кількості осіб, зареєстрованих у квартирі, приватному будинку, та видів споживання природного газу;
- раціонально використовувати газ, обережно поводитися з газовими приладами і пристроями;
- забезпечувати збереження і цілість лічильників газу та пломб на них;
- утримувати у разі проживання в приватному будинку димові та вентиляційні канали в технічно справному стані (своєчасно проводити їх очищення та перевірку), здійснювати вентиляцію підвальних приміщень та герметизацію вводів інженерних комунікацій (для води, тепла, електрокабелів тощо);
- не пізніше ніж за сім днів до звільнення приміщення або повного припинення газопостачання письмово повідомити газопостачальне (газорозподільне) підприємство про розірвання договору та розрахуватися за послуги з газопостачання;
- знімати фактичні показники лічильника газу;
- безперешкодно допускати у свої житлові та підсобні приміщення, де розташовані газові прилади і пристрої, лічильники газу, представників газопостачального (газорозподільного) підприємства після пред'явлення ними відповідних службових посвідчень для:
- локалізації та ліквідації аварійних ситуацій;
- відключення та заміни газових приладів і пристроїв, усунення порушень і несправностей в їх роботі, проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання і дворових газопроводів, перевірки показань лічильників газу, наявності та цілості пломб на них;
- демонтажу або монтажу лічильників газу, пов'язаного з проведенням їх планової повірки;
- звіряння показників фактично використаних у попередньому році та першому півріччі поточного року обсягів природного газу;
- установлення лічильника газу, що здійснюється з ініціативи та за кошти газопостачальних (газорозподільних) підприємств або за рахунок інших джерел;
15 июль 2016 22:25
Нова послуга від «Київгазу»: вигідні умови оформлення кредиту на газове обладнання

В «Київгазі» повідомили, що споживачі можуть оформити вигідний кредит на придбання та встановлення газового обладнання. Як стало відомо Domik.ua, займ надають і на розробку проектної документації чи технічних умов. «Відтепер: швидкий та зручний спосіб оформлення товару, а також відсутність первинного внеску та більше ніякого сканування документів», - йдеться у повідомленні компанії.

Для того, аби придбати товар, необхідно:
- Вибрати товар або послугу.
- Зв'язатися телефоном (044) 465-89-99, (067) 219 05 96 або (067) 407-97-67.
- Зустріти кур'єра та підписати з ним потрібні документів на отримання товару в будь-якому зручному для вас місці.

Умови для надання кредиту:
- Валюта кредитування — гривня.
- Термін кредитування — від 8 до 36 місяців.
- Щомісячна комісія - 0% перші 4 місяці, з п'ятого місяця 3,0% (можливо дострокове погашення).
- Сума кредиту — від 300 до 50 000 грн.
- Початковий внесок — 0%.
- Час оформлення кредиту — 20 хвилин.
- Дострокове погашення кредиту без комісії.

Для того, аби оформити кредит, необхідно мати:
- Вік від 21 до 70 років.
- Паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.
- Як стало відомо Domik.ua, кредити на придбання газового обладнання видає “Альфа-банк”.
18 июль 2016 11:14
Почему дорожает газ: новый рыночный тариф сформирован согласно импортному паритету - украинцам продают газ по закупочным ценам + транспортировка и налоги.

Почему со старым тарифом "плохо": приходилось выделять из бюджета на дотации около 100 млрд грн, не было денег на развитие собственной добычи газа.



Более 20 лет в Украине действовали заниженные тарифы на газ, поясняют в Министерстве экономического развития и торговли (МЭРТ). Из бюджета на дотации приходилось выделять миллиарды гривен (в прошлом году – 100 млрд грн).

Одно из условий получения кредитов от Международного валютного – сокращения дефицита в бюджете НАК "Нафтогаз". Новый тариф сформирован согласно импортному паритету. И украинский, и импортный газ продают по одной цене и населению, и промышленности – 6800 гривен за тысячу кубометров. Такая цена, поясняют чиновники, позволит не только покрыть дефицит, но и инвестировать в добычу собственного газа.

По подсчетам "Нафтогаза", за год украинцы использует около 21 млрд кубометров газа. Газ, добытый государственными предприятиями (около 13 млрд кубометров), НАК закупает по цене 1590 грн, импортный газ – по 185 долларов (примерно 4600 грн). При этом и импортный, и украинский газ населению продают по цене европейского "голубого топлива".

Согласно расчетам МЭРТ, стоимость импортного газа конвертировали в гривны по курсу 26,7 (столько, согласно прогнозу, будет стоить доллар в Украине в 2017-м) и добавили к ней 1146,5 грн (НДС), 219 грн (тариф на транспортировку), 513,7 грн (тариф на распределение газа) и торговую наценку поставщика ("Нафтогаза") – 57,4 грн. В результате получили тариф 6800 грн за тысячу кубометров.

Если до пересмотра тарифов украинцы зимой платили за каждый кубометр 3,6 грн ("социальный тариф"), с мая этого года за кубометр газа придется платить 6,8 грн. Семье, которая не установила в квартире счетчик, но живет в квартире с горячей водой и централизованным отоплением, за каждого человека придется оплатить 4,4 кубометра газа. Для семьи из трех человек это 89,7 гривен.
01 авг 2016 23:28
Як перевірити якість газу в квартирі

Нерідко українці скаржаться, что в квартири та будинки споживачів постачається неякісний газ. Незважаючи на те, що компанії-постачальники палива повідомляють, що газ відповідає всім стандартам, деякі споживачі мають намір перевірити якість палива.

За наявності заяви споживача про необхідність здійснення перевірки тиску та/або якісних показників газу газопостачальна (газотранспортна) організація зобов`язана направити свого представника за місцем виклику протягом 2 робочих днів у містах та 5 календарних днів у сільській місцевості в узгоджений із споживачем час та здійснити перевірку цих показників.

Газопостачальна (газотранспортна) організація зобов'язана забезпечити проведення перевірки величини тиску та/або якісних показників газу силами підприємств (організацій), які одержали відповідний дозвіл на проведення таких робіт, або власними силами.

Величина тиску газу перевіряється перед газовими приладами споживача в години максимального його споживання. Мінімальний тиск газу перед газовими приладами, пристроями повинен становити не менше мінімально допустимого значення, що передбачено нормативними документами на газові прилади (пристрої).

Якщо тиск газу менший, ніж величина мінімально допустимого значення, що зазначається у нормативних документах на газові прилади (пристрої), плата за газопостачання з дня подання заяви до дня відновлення подачі газу з тиском більшим від мінімально допустимого не здійснюється.

Газопостачальна (газотранспортна) організація повинна протягом п`яти днів з дня здійснення щомісячної перевірки параметрів якості газу опублікувати в засобах масової інформації детальну інформацію про результати цієї перевірки. Інформація повинна містити результати перевірки параметрів якості газу та бути доступною всім споживачам на території провадження газопостачальними (газотранспортними) організаціями діяльності з постачання природного газу.

Перевірка якості газу проводиться відповідно до умов ГОСТ 5542-87 “Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия”, а у випадку використання газу локальних родовищ – ТУ У 320.001.5864-033-2000 "Гази горючі природні родовищ України для промислового та комунально-побутового призначення". Додатково може бути проведена перевірка за письмовою заявою споживача. У разі відповідності якісних показників газу встановленим нормативам, виконання цих робіт оплачується споживачем, а у разі невідповідності встановленим нормативам – газопостачальною (газотранспортною) організацією.

У разі підтвердження факту відхилення параметрів якості газу від встановленої нормативними документами величини газопостачальна (газотранспортна) організація здійснює перерахунок розміру плати за газопостачання за період з дня подання заявки споживачем до дати, коли газопостачальна (газотранспортна) організація відновила параметри якості газу. Плата за спожитий газ зменшується пропорційно зменшенню кожного з параметрів якості газу, встановлених ГОСТ 5542-87 “Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия”, а у випадку використання газу локальних родовищ – ТУ У 320.001.5864-033-2000 "Гази горючі природні родовищ України для промислового та комунально-побутового призначення" з дня встановлення факту таких змін до дня їх відновлення.

У разі незгоди споживача з результатами перевірки він має право звернутися для врегулювання цього питання до суду.
01 авг 2016 23:33
Что делать, если в квартиру подают "некачественный" газ

Украинцы все чаще жалуются на "плохой" газ. Как отмечают представители облгазов, многие абоненты утверждают – "голубое топливо" из конфорки становится все хуже, при этом тариф вырос в несколько раз.

Чайник с водой закипает дольше, чем обычно. Куда жаловаться?

Украинцы, которые замечают, что чайник стал закипать дольше, жалуются в облгазы. Провести исследование газа можно, но за это придется заплатить потребителю. Эксперты энергорынка отмечают, услуга проверки газа – не из дешевых.

"Мы готовы, как положено в кодексе, выехать, чтобы снять пробу газа. В том случае, если качество газа будет подтверждено, абоненту придется заплатить. Это дорогое удовольствие. Когда последний раз делали подобное осенью, это обошлось в 8 тысяч гривен", – рассказал главный инженер "Киевоблгаза" Павел Кишкар.

Три недели назад, как рассказал пресс-секретарь "Укртрансгаза" Максим Белявский, сотрудники "Львовгаза" прибыли к потребителю, который жаловался на "некачественный газ". Как оказалось, у местного жителя засорилась конфорка. Проверять качество "голубого топлива" и "разоблачать" потребителя приехали не только газовики, но и журналисты местного телеканала и пресс-служба.

А что, если окажется, что газ все-таки некачественный?

Таких случаев эксперты энергорынка не знают. Но, если исследование газа покажет, что он действительно некачественный (его, например, разбавляют), потребитель не будет платить за анализ "голубого топлива" и имеет право оплачивать "некачественную услугу" в неполном объеме, или же подать на поставщика услуги в суд.

Как измеряют качество газа?

Самый простой способ – понаблюдать за тем, каким цветом горит газ. Если огонь желтоватый или красный – газ сгорает не полностью. Возможно, в конфорку просто поступает недостаточное количество воздуха.

На данный момент существует 7 критериев качества газа: теплота сгорания (калорийность), пределы числа Воббе (характеризует постоянство теплового потока, получаемого при сжигании газа), содержание сероводорода, меркаптановой серы, механических примесей и интенсивность запаха.

Почему газ может стать "некачественным"?

Газ может быть разбавлен, например, азотом. Правда, в "Укртрансгазе" уверяют, такое в Украине не практикуется. Чаще всего причина "падения качества" голубого топлива – засорение конфорки, недостаточное количество воздуха в помещении (для сгорания одного кубометров газа необходимо десять кубометров воздуха), "неправильное" газовое оборудование.

Эксперты советуют: прежде чем покупать импортную газовую плиты, стоит ознакомиться с ее паспортом. Вполне вероятно, что техника рассчитана на "заграничные" характеристики газа.

В Украине качественный газ?

Большая часть газа, которые потребляет население, добывает "Укргаздобыча". Начальник управления коммерческой диспетчеризации Виталий Зимараев заявляет: "У нас газ калорийный, вкусный и хороший". Объясняет чиновник это тем, что большинство месторождений в Украине используются уже многие годы, следовательно, содержание тяжелых углеводов в добытом газе высокое.

Согласно данным "Киевоблэнерго", жители столицы используют газ калорийностью выше 8200 ккал/м3 (при норме – 7600 ккал/м3). Средняя по Украине калорийность газа – 8300 ккал/м3.

"Это то же самое, что собственник АЗС будет продавать бензин марки, соответствующей стандарту Евро-5, по цене марки бензина, соответствующей стандарту Евро-0. Почему так? Не знаю", – говорит эксперт энергорынка Геннадий Рябцев.

Почему газ калорийностью даже выше, чем требуется?

Эксперты говорят, в Украине нет газосмешивающих систем, которые позволили бы создавать газовую смесь, понижая ее калорийность до минимальных стандартов. При этом в "Укртрансгазе" отмечают, примерно такая же калорийность газа (около 8300 ккал/м3) в большинстве европейских стран.

Могут ли в квартиры подавать разбавленный газ?

Бывший пресс-секретарь "Укртрансгаза", журналист Инна Коваль считает, разбавлять газ вполне возможно с помощью азотной установки.

"Азотные установки есть любой мощности. Эту азотную установку можно поставить между газораспределительным пунктом и домом. Это тоже можно сделать. Все что сделано человеком, им же может быть и переделано. Откройте интернет и увидите их стоимость. Это стоит копейки, а в воздухе – 78% азота", – уверена Инна Коваль.

В то же время и представители облгазов, и "Укртрансгаз" заверяют – азотные или какие-либо еще установки они не используют. Кроме того, разбавлять газ в системе – опасно.

Кто может контролировать качество газа?

Эксперт Геннадий Рябцев поясняет, в Украине качество газа контролирует не государство, а сами поставщики газа. Независимого регулятора нет. "Я не хочу кого-то обвинить…Я хочу задать просто вопросы, на которых у меня нет вопросов. Почему-то качество услуги (а газ у нас – услуга) контролирует не государство или органы местного самоуправления, а тот, кто этот газ поставляет. Он проверяет качество газа там, где скажет, производит отбор газа там, где скажет, проверяет качество газа в своих лабораториях. Во-вторых, в Украине не существует единой системе контроля", – уверен эксперт.

Влияет ли на качество газа давление в системе?

Для того, чтобы газовые конфорки исправно работали, в газораспределительной системе должно быть достаточное для этого давление (его контролирует облгаз).

Если в доме несколько квартир откажутся от центрального отопления, и вместо этого установят себе автономное газовое – потребление "голубого топлива" значительно вырастет. Следовательно, давление в системе может снизиться.

Однако, как говорит первый заместитель председателя правления ОАО "Ивано-Франковскгаз" Виталий Шульга, с жалобами на низкое давление в системе абоненты практически не обращаются.
01 авг 2016 23:42
Социальная норма газа, на которую начисляется субсидия

Наибольшее количество газа при получении субсидии можно использовать в отопительный сезон при наличии индивидуального газового отопления. Согласно постановлению правительства «Об установлении государственных социальных стандартов в сфере жилищно-коммунального обслуживания»№ 409 от 6.08.2014 года, потребители могут использовать для отопления квартиры или дома 5,5 куб. м газа на 1 кв. м отапливаемой площади.

Нормы газа, на которые начисляется субсидия

Газ при наличии индивидуального газового отопления:
- 5,5 куб. м природного газа на 1 кв. м отапливаемой площади (в отопительный сезон)

Газ при наличии только газовой плиты (без квартирного счетчика):
- 4,4 куб.м на человека/месяц

Газ при наличии плиты и при отсутствии горячего водоснабжения:
- 7,1 куб.м на человека/месяц

Газ при наличии газовой колонки и газового водонагревателя:
- 14 куб.м на человека/месяц
08 авг 2016 12:32
Віце-прем'єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко розповів, скільки газу буде використовувати країна після проведення реформи та чому потрібно змінювати систему теплопостачання в багатоквартирних будинках. Головними опорними точками, на яких базується реформа енергоефективності, є реформа в управлінні житлового сектору, створення Фонду енергоефективності та реформа теплоенергетики.

Чиновник наголосив на необхідності модернізації підприємств, які постачають тепло для будинків. «Нам замало просто модернізувати старих монстрів, латати труби або міняти котли. Маємо перейти до нового виміру модернізації теплоенергетики. Від опалення будинку, групи будинків і взагалі до квартального опалення. Це європейський підхід, якого ми прагнемо досягти. Технології вже дозволяють не підігрівати воду в одному місці і гнати через усе місто, а за рахунок дешевої енергії робити це автономно», - зазначив Геннадій Зубко. Він наголосив, що до кінця року має бути прийняте відповідне законодавство.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що «очікуванням від реформи енергоефективності є зменшення кожною українською родиною рахунків на опалення і витрату газу в 3-5 разів». «Ми очікуємо створення додатково для держави, для українських родин 75 тисяч робочих місць. За рахунок реформи потрібно перетворити витрати на субсидію - на інвестиції в енергоефективність. Очікуємо, що річне споживання газу буде зменшено на 1,5 мільярда кубів», - вважає Геннадій Зубко.
08 авг 2016 19:53
Есть какие-то версии-прогнозы - изменится стоимость газа в ближайшее время? Или все таки будут нас выжимать по полной?
09 авг 2016 21:37
Какие требования к качеству газа действуют в Украине

Украинцы неоднократно отмечали, что в квартиры и дома подается газ низкого качества.
Для того, чтобы развеять сомнения, потребители могут обратиться в газоснабжающую компанию с заявлением о проверке качества газа .

Качество природного газа — это соответствие значений его физико-химических показателей установленным нормативными документами. Качество газа должно соответствовать межгосударственным ГОСТ 5542-87 «Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия». Согласно документу, природные горючие газы должны соответствовать требованиям и нормам, указанным в таблице.
18 авг 2016 20:15
В Україні змінено умови постачання природного газу в оселі споживачів

Для того, щоб надалі отримувати послугу з газопостачання, споживачам необхідно підписати договір з оператором ГРМ (постачальником газу) про розподіл природного газу. Така умова прописана в Законі України «Про ринок природного газу».

Підписання договору дасть можливість встановити правомірні підстави для відбору газу з мереж, а також забезпечити постачання газу до помешкань. Це урегульовано постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015 року. Також Нацкомісія затвердила Типовий договір розподілу природного газу.

Зазначимо, що договір на розподіл газу є публічним і однаковим для всіх споживачів, підписується документ в односторонньому порядку — споживачем. Поставивши підпис під заявою-приєднанням, споживач погоджується з умовами договору. Заяву можна надіслати до компанії-постачальника газу поштою, віддати контролеру чи залишити у скриньці в центрі обслуговування споживачів. Адреси компаній-постачальників газу можна знайти на сайті 104.ua.

У документі споживач має надати інформацію про прилади, які наявні в помешканні, кількість осіб, які зареєстровані, опальвальну площу (при наявності котла), вид об`єкту. У графі «Відмітка про підписання споживачем цієї заяви-приєднання», споживачу потрібно поставити особистий підпис, прізвище ім`я та по-батькові.

Спеціалісти зазначають, що підписувати договір необхідно, проте в заяві варто обрати спосіб оплати посуги газопостачання. Про це повідомив експерт з розвитку ОСББ, юрист Станіслав Драганов на своїй сторінці в Facebook. «Згідно з пунктом 4.5 розділу ІV Типового договору розрахунки споживача за договором здійснюються за рахунками та/або квитанціями абонентської книжки постачальника. Спосіб оплати має бути визначений споживачем в заяві-приєднанні. При цьому споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, шляхом онлайн переказу, поштового переказу, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений чинним законодавством спосіб. Отже, саме споживачеві надається право обирати спосіб оплати в заяві-приєднанні», - написав експерт.
Він зазначив, що постачальник послуги має дотримуватись встановленої форми заяви-приєднання та надавати виключне право споживачеві на заповнення її змісту, зокрема, забезпечити наявність графи «за Договором розрахунок Споживача за природний газ здійснюється», «спосіб оплати за цим Договором».

Якщо споживач не підпише заяву-приєднання

Навіть якщо споживач не надіслав підписану заяву-приєднання, сплата послуги з газопостачання після отримання заяви рахується згодою на підписання договору. Тобто, якщо споживач отримав заяву, проте не підписав її та не відправив постачальнику послуги, але сплатив рахунок за газ, то він автоматично погодився з умовами договору.

У разі відмови підписувати заяву споживач не має права користуватися газом і має подати постачальнику газу письмову заяву про припинення розподілу газу на його об`єкт.
22 авг 2016 20:37
Потребители при подписании договора* с газовой компанией об услуге газоснабжения интересуются, как определяются плановые объемы потребления газа.

Если потребители вовремя не предоставили фактические показания счетчика газа за расчетный период, то в газовой компании насчитывают плановые объемы потребления. Следовательно, чтобы платить за фактические количество использованных кубометров газа, необходимо вовремя передавать показания счетчика в газовую компанию.

Плановые объемы рассчитываются путем умножения фактического объема потребления газа за последние 12 месяцев на коэффициент для конкретного месяца, который соответствует группе потребления. Этот алгоритм начисления утвержден регулятором НКРЭКУ.

Плановые объемы потребления газа начисляются в разрезе календарных месяцев:
- при наличии счетчика — согласно показаниям прибора учета и среднемесячного потребления за аналогический период прошлых лет;
- при отсутствии счетчика — согласно нормам потребления газа в жилом помещении без прибора учета (правила утверждены постановлением правительства №203 от 23.03.2016 года).

Коэффициент для соответствующего месяца выбирается согласно годовому профилю той группы потребления, к которой отнесен потребитель. В таком случае, для определения группы потребления учитываются:
- характеристики отапливаемой площади помещения;
- количество газовых приборов;
- тип газовых приборов.

Принадлежность потребителя к той или иной группе потребления зависит от:
- перечня газовых приборов и устройств установленных в помещении;
- категории дома (индивидуальный, многоквартирный);
- отапливаемой площади и наличия централизованного горячего водоснабжения (учитывается в отдельных случаях).
В общем существует 17 групп потребления.


* Договора с газовой компанией должны заключить все потребители, которые используют топливо для отопления, приготовления пищи или подогрева воды. Документ также необходимо подписать, если в жилом помещении установлена только газовая плита. Такая норма прописана в Законе Украины «О рынке газа».
24 авг 2016 20:09
Петиція до Президента Країни з проханням урегулювати принцип формування тарифів на газ, виходячи з норм Конституції України. Відповідне звернення було зареєстроване на сайті петицій до Президента України.

Автор документу, Дмитро Михайлюк, докладно агрументував необхідність перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги. «Згідно Постанови Кабінету міністрів України № 315 від 27 квітня 2016 р. ціна на природній газ для побутових споживачів складає 6,879 гривні за 1 куб. метр (6879 гривень за 1000 куб. метрів), також був скасований пільговий обсяг газу в опалювальний сезон (1200 куб.метрів). В додаток до цього заплановано підвищення тарифів на електроенергію з 1.09.2016 року. При цьому, середня заробітна плата станом на лютий 2016 року становить 4585 грн, мінімальна заробітна плата з травня 2016 року складає 1450 гривень. Таким чином втановлені тарифи при порівняні з середньою заробітною платою в Україні не дають змогу гідно існувати пересічному українському громадянину, що є порушенням статті 48 Конституції України, яка зазначає, що «Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло».

Просимо вас через представників у Верховній Раді України (ВРУ) і Кабінеті Міністрів (оскільки за Кабінет Міністрів ви несете особисту політичну відповідальність) розглянути наступні питання:
- Відмінити ПДВ на постачання природнього газу для населення та при закупівельних операціях між НАК «Нафтогаз» та компанією «Укргазвидобування».
Аналізуючі склад витрат на ціну природнього газу для потреб підприємств та населення 17% або 1,146 грн становить податок на додану вартість. Також ПДВ закладено у ціні закупівлі природнього газу, видобутого в Україні (якщо, це є помилкова інформація, то просимо спростувати).
Прошу зазначити, що стаття 13 Конституції України визначає «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності українського народу. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією» і використання Податку на додану вартість на природні ресурси, які є власністю народу України, це здирництво та грабунок народу України.
- Повернути пільговий об`єм природнього газу в опалювальний сезон, та збільшити його до 2000 куб.метрів (із розрахунку 500 м.куб в місяць з листопада по лютий).
- Мораторій на підвищення тарифів до кінця 2020 року, оскільки проведення послідовного підвищення тарифів без значного підвищення економічного рівня життя населення є антиконституційним актом, а виходячі із програми розвитку Україна-2020, до кінця 2020 року економічний добробот населення має вийти на прийнятний для нової тарифної політики рівень.
- Створити експертну комісію, яка надасть роз`яснення з чого складається собівартість природнього газу українського походження (з долученням незалежних аудиторів високого рівня).


Підтримати запропоновані петицією зміни можна протягом 87 днів. Для того, щоб звернення було розглянуто главою держави, петицію мають підтримати не менше 25000 українців.
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее
234. . .9
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее