Подать объявление

Гражданские слушания. Квартал Киквидзе, Бастионная, К.Билокур, Подвысоцкого.

24 янв 2007 10:22
В "Газете по киевски" от 19.01.2007 на стр. 19 опубликовано объявление, что 29.01.2007 в 1900 по адресу Киев, ул. Струтинского,31/37 в помещении актового зала Высшего профучилища №26 состоятся ГРАЖДАНСКИЕ СЛУШАНИЯ относительно проекта поэтапной реконструкции квартала в границах улиц Киквидзе, Бастионная, К.Билокур, Подвысоцкого. Заказчик ООО "Авангардбуд".


Просим подсказать о правилах проведения таких слушаний, дать ссылки на аналоги.

Представляю группу жильцов квартала, не согласных с предлагаемыми планами.
02 фев 2007 20:27
Жаль, что не поступило рекомендаций, но я всё сам нашёл. Наши события можно почитать.

Может, кому понадобится.

Прикладываю:

Часть первая.

Чернетка для уточнення 2.02.2007

(уточнення потрібно, тому що тексти незначно скорочені без викривлення змісту, перекладені на українську мову)



Стенографічний звіт (протокол)

громадських слухань

стосовно концепції проекту поетапної реконструкції кварталу в межах вулиць

Кіквідзе, Бастіонна, Білокур, Підвисоцького.





29. 01. 2007 р.

Київ, вул. Струтинського 31/37.



Слухання почалися о 19:30, їх відкрив Олексій Мазор, представник ТОВ «Аналітична агенція ЕйТіДжі», який був ведучим слухань від організаторів громадських слухань - ТОВ «Авангардбуд».

Він оголосив, що: «Метою слухань є врахування та протоколювання усіх зауважень, пропозицій, побажань територіальної громади, які будуть відносно запропонованого проекту».



Ведучий представив зібранню членів президії та оголосив перелік запрошених фахівців.

Представник Печерської районної адміністрації – головний архітектор району – (начальник відділу містобудування та архітектури Печерської районної державної адміністрації у м. Києві) – Зелененко Ірина Петрівна, начальник відділу внутрішньої політики Печерської районної адміністрації – Донець Олена Петрівна.

На зауваження із залу: «Чому представники влади не знаходяться у президії?» ведучий відповів, що в президії мало місць.



Далі ведучий оголосив представників замовника :

- Генеральний директор компанії ТОВ «Авангардбуд» - Йожиков Сергій Леонідович,

- Керівник юридичного відділу ТОВ «Авангардбуд», юрисконсульт Атоманенко Олександр Миколайович,

Головний архітектор проекту – Васянович Сергій Володимирович,

Замісник директора інституту сучасного проектування – Єжов Олексій Сергійович .

Він представив також запрошених організаторами експертів:

- Заст. начальника комунального підприємства шляхового експлуатаційного об’єднання по ремонту шляхів - Роман Сергій Вікторович,

- представник ДАІ Печерського р-ну, старший інспектор, ст. лейтенант – Татарченко Валентин Михайлович,

- начальник відділу контролю за благоустроєм Печерського р-ну – Стволов Віктор Леонідович,

- ведучий експерт з геології – Комський Микола Маркович,

- експерт- геолог – Яковлєв Олександр.

Далі він оголосив, що у залі присутня депутат печерської райради – Трикоз Тетяна Андріївна (Блок Юлії Тимошенко).

Надалі ведучий оголосив результати реєстрації:

На слухання зареєструвалося 134 мешканців кварталу та 11 представників громадських організацій, представників засобів масової інформації: «..та тому подібних».



Серед присутніх були та реєструвалися: депутат Київради Пічкуров Андрій Анатолійович, помічник Голови земельної комісії Київради О.Євлаха – Маркосян Олена Петрівна. Але їх присутність не була оголошена ведучим.



Також були присутні: депутати Печерської райради Іванов К.М. та Дорошенко Ю.В., керівник ЖЕО 605 – Дворнік Сергій Петрович та інші представники районних служб.

Крім того, були присутні громадяни, які не зареєструвались та біля 15 представників ТОВ «Авангардбуд» та залучених ними експертів.

В залі не було вільних місць, деякі присутні вимушені були стояти. Загальна кількість присутніх – біля 200 громадян.



Ведучий повідомив, що дані реєстрації уточнюються, а поки що запропонував надати слово юристу ТОВ «Авангардбуд» для викладення правових засад проведення громадських слухань.

Почався виступ Атаманенко.



Від громади надійшли зауваження ведучому що до порядку ведення зібрання та необхідність завершити організаційні питання, а лише потім розпочинати виступи.

Атаманенко продовжив виступ в якому перерахував назви статей та законів, рішень Київради щодо проведення громадських слухань.

Знову надійшли зауваження щодо порядку ведення.

Ведучий: - слідуючий наш крок – протокол. Стенографування буде здійснювати Ларіна Олена, професійний стенограф.

Далі він запропонував громаді обрати свого представника.



Мешканець будинку №6 по вул. Катерини Білокур Антоненко Борис Іванович, запропонував обрати секретарем громадських слухань Яременко Наталію Михайлівну, мешканця кварталу.

Ведучий запропонував їй піднятися та запитав про інші кандидатури.

Надійшла пропозиція обрати до президії по одному представнику від кожного будинку.

Слово взяв Атаманенко: «давайте притримуватись законів: є один представник від громади. Зараз ми його обираємо. Є пропозиція громади про кандидатуру».

Оскільки пропозицій про іншу кандидатуру не поступило, голосування не проводилось.



Антоненко Б.І. запропонував, щоб всі представники влади були зафіксовані в протоколі громадських слухань.

Ведучий з цим погодився. Яременко Н.М. зайняла місце у президії.



До мікрофону в залі підійшов Олександр Володимирович Білянський (Бастіонна №4), який висловив сумнів про правові засади проводити громадські слухання не за ініціативою мешканців, та не за ініціативою міської або районної влади. Він також висловив думку, що головним законом на підставі якого можна обговорювати реконструкцію є закон про реконструкцію, забудову територій, прийнятий 22 грудня 2006 року та зробив зауваження, що Атаманенко нічого про цей закон не говорив.

Його виступ був перерваний Атаманенком, який повідомив, що цей закон не стосується проведення громадських слухань.

Білянський попросив більше його не переривати. Та Ведучий, знову перервавши його, попросив представитись. Білянський представився. Після чого продовжив свої пропозиції: спочатку визначитись зі статусом зібрання і після цього починати його проведення.

Атаманенко знову перервав його, вносячи своє бачення. Білянський з ними не погодився та запропонував визначитись зі статусом, затвердити порядок денний, а потім перейти до виступів, запитань та обговорення. Атаманенко знову вставив свою репліку.

Ведучий перервав виступ Білянського та вказав, що йому буде надано слово пізніше (у встановленому порядку).

Із залу лунали репліки ображення що до ведучих.
02 фев 2007 20:30
Часть2
...
Атаманенко запропонував тим, кому не подобається залишити залу.
Зал вимагав дати відповідь на пропозицію Білянського, на що ведучий сказав, що всі відповіді будуть надані у свій час. А також наголосив, що політикою мешканці можуть займатися в іншому місці, а тут зібрались для іншого.

Далі ведучий запропонував визначитись з регламентом та перейти до виступів і обговорень.

Представник ТОВ «Авангардбуд» Цибенко, який проходжуючись по проходу зали викрикував, що у залі є люди, які хочуть зірвати це зібрання. Мешканці запропонували йому вести себе пристойно.

Ведучий запропонував порядок денний: доповідь представника проектної організації та слідуючий регламент:

- виступ 30 хв.,

- виступи експертів – 10 хв.,

- обговорення проекту: запитання та відповіді – 60 хв.



Слово взяв мешканець кварталу Душин Ігор (Кіквідзе 3), який запропонував: «враховуючи те, що більшість присутніх вже третій або четвертий раз заслуховують даний проект, скоротити час виступу до 10 хв., виступи експертів по мірі надходження запитань», після головної доповіді перейти відразу ж до запитань з регламентом на обговорення 1,5 – 2 години. На запитання – 2 хв., на відповіді та виступи – 3 хв. Запропонував внести до регламенту слухань, щоб кожен, хто буде підходити до мікрофону, представлявся хто він і де мешкає. Звернув увагу присутніх, що у залі є представники не лише районної, а і міської влади, які зареєструвалися до участі в слуханнях і висловив надію, що Ведучий про це повідомить, маючи на руках реєстраційні листи.

Ведучий погодився з цією пропозицією до регламенту слухань, якщо для доповіді буде надано 20 хв.

Ведучий запропонував проголосувати дані пропозиції.



Почалося голосування, та пролунали запитання з зали: хто рахує?

Ведучий відповів, що працює лічильна комісія. Були намагання порахувати хто «за». Лічильною комісією виступали працівники ТОВ «Аналітична агенція ЕйТіДжі». Ведучий задав питання, хто «проти», проти не було нікого. Ведучий запропонував перейти до порядку денного.



Слово взяв Душин – до складу лічильної комісії, яку ми ще не обирали, пропоную включити двох мешканців кварталу на випадок, якщо розійдуться думки і потрібно буде рахувати ретельно.

Ведучий погодився та запропонував внести кандидатури.

Душин звернувся до Олександра Федотова та Анатолія Поповича (мешканці будинку Кіквідзе 7/11) погодитись увійти до складу лічильної комісії разом з трьома представниками від організаторів слухань. Вони погодились. Тоді Душин запитав у зали, чи є необхідність голосувати?

Зал відповів, що ні.



Ведучий погодився з цим і запропонував перед виступом доповідача надати слово Атаманенку для коментаря закону по реконструкції застарілого житлового фонду.

З зали лунали зауваження, що за такий порядок ми не голосували.

Атаманенко зачитав повну назву цього закону та деякі його положення.

Він був перерваний репліками з зали, що просто перераховувати назви статей закону не потрібно та інші запитання.

Ведучий запропонував бажаючим задати запитання підходити до мікрофону, тому що зауваження із зали враховуватись не будуть.
02 фев 2007 20:31
Часть 3

...

Слово взяв Кошелюк Олександр Сергійович (мешканець кварталу) – запитав Атаманенка чи є поняття кворуму для проведення громадських слухань.

Атаманенко відповів, що при проведенні громадських слухань за ініціативою мешканців потрібен кворум, обрання головуючого та секретаря. У разі проведення слухань за ініціативою забудовника або місцевої влади, від територіальної громади обирається тільки секретар, який веде та підписує протокол. На таких зібраннях кворум не потрібен.

Це не громадські обговорення – це громадські слухання, частина громадських обговорень.

Кошелюк - Чи реконструкція являється неминучою, чи громада може сказати, що реконструкція зовсім не потрібна?

Атаманенко – це тільки концепція проекту. Ми не обговорюємо потрібна чи не потрібна. Ми розглядаємо концепцію.

Золотаревський Микола Федорович (Кіквідзе 5) – по яким критеріям ви будете оцінювати, що ці жилі фонди - застарілі?

Атаманенко – рішення про те, що ці фонди застарілі вам нададуть органи місцевого самоврядування.

Із залу вигуки обурення.



Ведучий запропонував перейти до виступу представника проектної організації. Його перервав Атаманенко, який звернувся до залу, що він нікуди «не уходить» і до нього можна ставити запитання.



Ведучий надав слово Єжову О.С.

Єжов – наш інститут є підрозділом «Югозападтрансстрой». Ми маємо каталоги нашого тресту, що ми побудували і проектували. У нас є договір на концепцію кварталу. Та в подальшому супровід технічної документації, підбір будівельної організації, збір необхідних документів. Я хочу наголосити, що планування квартир у будинку, який пропонується, можна змінювати. Це лише концепція реконструкції кварталу. Все можна змінити по бажанню замовника, а замовник повинен це погоджувати з вами. Передав слово автору.

Васянович С.В. – ми з вами вже зустрічались декілька разів. З проектом ви вже знайомі.

Далі почав розповідати текст, викладений в буклеті.

Зал вигуками перервав його розповідь: «Ми це вже знаємо».

Васянович – описав межі кварталу. Вказав, що в кварталі розташовані в основному 5-ти поверхові будинки.

З залу почалися обурливі репліки, так як в кварталі в основному 3-х поверхові будинки.

Васянович – ви знайомі з проектом?

Зал – да.

Васянович - Не потрібно його представляти?

Зал - ні.

Ведучий – в залі є ще люди, які хочуть послухати.

Васянович – реконструкція передбачає 3 етапи. Почав розповідати про проект, помилившись в нумерації будинків. Це викликало чергове обурення залу. Він продовжив викладення. Виступ з відповідями на запитання зайняв 5 хв.



Ведучий – відповідно до регламенту, переходимо до запитань. Хочу попередити, що питання з місць не будуть внесені в протокол.

Глушенюк Юрій Володимирович (К.Білокур 2/8) – запитання до замовника – ви в якому статусі будете виступати: будете будувати самостійно чи виступати інвестором?

Атаманенко – я можу відповісти на це запитання. ТОВ «Авангардбуд» виступає як інвестор реконструкції кварталу.

Глушенюк – чи можуть бути надані правоустановчі документи, ліцензія на право здійснення відповідного виду діяльності, довідка про працівників, як ТОВ «Авангардбуд» завершило фінансовий рік, як показник спроможності вести таку велику відповідальну роботу?

Атаманенко – ця інформація є конфіденційною.

Регіт залу.

Атаманенко – є порядок отримання інформації про юридичну особу. Якщо ви фізична особи, ви повинні подати запит в компанію і компанія в місячний термін надасть вам відповідь.

Глушенюк – ви сьогодні можете дати нам відповіді на ці питання? Ви підготувались до цих слухань: слайди і т.д. Хоч надайте якусь структуру компанії і таке інше, якою є попередня вартість проекту?

Атамананко – це лише концепція. Всі розрарахунки ведуться пізніше.

Глушенюк – отже, ви ніякої інформації надати не можете. Яка основна діяльність компанії?

Атаманенко – інвестиції в будування, та професійний менеджмент.

Глушенюк – хоч в загальному штат компанії ви можете назвати?

Атаманенко – до 50 чоловік – це лише штат управлінський.



Глушенюк – питання до проектувальників: НСК Олімпійський – це ваш проект?

Єжов – це не наш проект, але будував його наш трест.

Глушенюк – звернув увагу, що проект НСК Олімпійський був побудований без належної дозвільної документації.

Ведучий – при чому тут Югозападтранстрой? Ми тут розглядаємо зовсім інші питання.

Глушенюк – ми повинні знати всіх учасників цього проекту. З одного боку – це ми, мешканці, з іншого – приходить інвестор, який представляється, як серйозна організація та не повідомляє нічого про себе: ні свого досвіду, ні наявність коштів, ні штатного розкладу, ні матеріальної бази. Можливо ви хочете обнести будівельним парканом земельну ділянку та перепродувати його декілька разів. Не відомо, як цей інвестор, не публікуючи про себе ніяку інформацію отримав дозвіл на таке будівництво.



Атаманенко – запропонував надати всім інформацію про джерело фінансування даного проекту. Цим джерелом є Приват-банк. Ця фінансова структура входить до п’ятірки найбільш ліквідних банків України.

Душин – питання до адміністрації ТОВ «Авангардбуд», нового генерального директора: з якого числа ви являєтесь директором?

Йожиков – з 25 листопада 2006 року.

Викрики із залу: для чого це потрібно.

Душин – оскільки це четвертий директор на нашій памяті.

Атаманенко – ми тут не для цього зібрались.

Ведучий – директор, не директор – яка різниця?



Душин – запросив надати документ, підтверджуючий обов’язки банку надати фінансування.

Атаманенко – показав та зачитав ксерокопію листа Приват-банку, підписаний О.Дубілетом від 06.12.2006.

Душин – на якій підставі, виходячи з чого, компанія ТОВ «Авангардбуд» обговорює реконструкцію кварталу?

Атаманенко – на основі рішення міськради про землевідведення для будівництва стартового будинку.

Душин – це не вірно, в тексті рішення нічого не сказано про стартовий будинок.

Атаманенко – є рішення містобудівної ради про розгляд можливості реконструкції кварталу.



Балацька Леся (Білокур 8) – в нашій сім”ї в кварталі 5 квартир і я можу їх всіх представити. Я директор проектно-будівельної компанії і тому мешканці нашого кварталу доручили мені задати декілька запитань.

Питання до проектантів – ви сказали, що між вами і замовниками є договір. Тобто ви проектуєте на основі договору?

Проектанти підтвердили - так.
02 фев 2007 20:33
Часть 4....

Балацька продемонструвала правила забудови Києва для обов’язкового користування всіма проектними організаціями. Чи проводились геологічні дослідження нашого кварталу?

Єжов – геодезія проводилась, але геологія не проводилась. Мова йде не про стадію проекту, а лише про концепцію.

Балацька - яка стадійність вашого проекту на сьогоднішній день?

Єжов – перед проектна розробка.

Балацька – навіть на цій стадій правила забудови вимагають, щоб був єдиний забудовник, встановлений територіальною громадою. Ми знаємо, що у ТОВ «Авангардбуд» є лише землевідведення 0,37 га під будинок. Але не має ніякого права навіть проектувати реконструкцію без доручення територіальної громади.

Яке право ви, як проектна організація, розробляти концепцію на чужій землі?

Єжов – я погоджуюсь з вами. Ми почали розробляти проект будинку на відведеній їм землі. На містобудівній раді ми отримали протокол в якому зобов’язали нас і, в першу чергу, замовника розробити концепцію реконструкції кварталу.



Балацька – на справді містобудівна рада поставила вимогу узгодити цей проект з мешканцями кварталу, але це рішення не має ніякої законодавчої та нормативної сили.

Раз ви вже вийшли на містобудівну раду ви повинні були розробити містобудівне обґрунтування. Ми хочемо його подивитись.

Єжов – обґрунтування розроблено Київгенпланом у 2005 році. Можемо надати його пізніше.

Балацька – чи була замовлена історична довідка про наш мікрорайон? І хто її виконував?

Єжов – історична довідка є, але хто її виконував не можу згадати. Можу її надати пізніше.

Балацька - на справді історичної довідки не було замовлено. Будинок №3 по вул. Кіквідзе є пам’ятником архітектури і для будь-якого проектування необхідно мати рішення Кабінету міністрів України.

Васянович – а коли його внесли в пам’ятники архітектури?

Балацька - це було раніше.

Васянович - Може вона була виявлена після того, як ми почали проектування?

Балацька – Ні, це було до вашого проектування (наказ по Комітету від 16.05.1994р. №10 – справка від мешканців). На ці питання ви повинні відповідати нам, а не я.



Ведучий – пані Балацька ми знаємо, чого ви так хвилюєтесь. Ви хвилюєтесь про свої незаконні мансарди, які ви побудували. І мешканці кварталу це знають. Так що не потрібно нам тут розповідати і нападати на архітектора.

Свист та регіт з залу.



Балацька – дорогі мешканці кварталу я перед вами стою і мені зовсім не соромно. Мені соромно за молодого чоловіка, який перебиває жінку.

Ми пройшлися по загальним питанням та побачили компетентність проектантів. Що означає на вашу думку означає термін реконструкція.

Васянович – шановна, це питання не по темі абсолютно.



Балацька зачитує, що означає термін «реконструкція».



Ведучий перериває її. З залу лунають вигуки лишити ведучого слова.



Балацька продовжує зачитувати.

Атаманенко – перебиваючи її – з якого нормативного документу ви це зачитуєте?

Балацька – з правил забудови міста Києва.

Атаманенко – пробує заперечити.

Ведучий – прошу вимикнути мікрофон. Час на запитання та відповіді вичерпано. Пані Балацька присядьте, будь ласка. Чи є ще запитання?



Із залу лунають вигуки про передачу свого часу на виступ Балацькій.



Ведучий – тут не Верховна Рада. Багато ще людей. Задали запитання – наступний.

Васянович – визначення терміну, який ви тут зачитали стосується будівель. Ми розглядаємо реконструкцію кварталу і це містобудівний термін. Він інший.

Атоманенко – зачитує термін «реконструкція» із закону України.

Балацька – такого поняття, як знесення житлового фонду у правилах забудови міста Києва немає.

Атоманенко – Закон вийшов 22.12 2006р. і всі інші нормативні акти повинні будуть бути приведені у відповідність в трьохмісячний термін.

Балацька – от коли вони будуть приведені у відповідність – ми з вами зустрінемось і будемо говорити про реконструкцію нашого кварталу. Сьогодні – це немає підстав.

Атоманенко – якщо ви не бажаєте – ви можете вийти. Є люди, які бажають слухати.

Балацька – продовжує говорити.

Ведучий – подякуємо пані Балацькій, вона вже багато всього тут розповіла. Пані Балацька може покинути наші збори якщо вона хоче.



Балацька. Виключено мікрофон, але вона продовжує говорити – те, що нам пропонують – це нове будівництво. Щоб почати нове будівництво також є визначені нормативи. Для початку вони повинні були зробити план розподілу території, відведення земельних ділянок, ущільнення їх. Цього не було зроблено

Атаманенко – ви на нас перевішуєте те, що повинна робити міська влада.

Ведучий – ви не одна в залі. Є ціла черга задати питання.



Пропозиції з залу про те, щоб надати слово Балацькій, так як це важливо для людей.



Ведучий – ви самі голосували за регламент. Давайте його притримуватись. Вона вже вичерпала час на виступ, питання.



Мешканці пропнують віддати свій час на запитання Балацькій щоб вона продовжила.



Атаманенко – коли ви зберетесь як територіальна громада тоді будете визначати та і передавати слово.

Балацька – нас просили обговорювати проект. Я не розумію чому мені не надають слово.

Висотність стелі і висотність взагалі будови та комфортність наша при цьому. Ви пропонуєте поселитись нам в пенхаузах? Я не проти поселитись в пенхаузі з висотою стелі 4 метри.



Єжов – висотність самої високої будівлі 25 поверхів. Висота від полу до полу – 3 м. Я не розумію про що ми говоримо?

Балацька – ми обговорюємо ваш проект.

Єжов – не говоріть слово проект є концепція.

Балацька – ви пропонуєте на будинок з висотою від полу до полу 3 м. А ще є перекриття та інше. Таким чином ми будемо мати висоту квартир 2.7 м.

Єжов – так.



Балацька – ми повинні чітко розуміти в який мурашник та висотку ми переїжджаємо.

При тому, що будівля не отримує інсаляції і т.д. Не зрозуміло як вони будуть під’їжджати до свого будинку, бо перекриється все і всім буде не зручно. Якщо говорити про будівництво, то буде помийка для всіх на багато років.

Ведучий – ви вже виступаєте, а не задаєте запитання. Виступати йдіть під Київраду.



Балацька – я завершила.
02 фев 2007 20:34
Часть 5.

...

Бурні оплески залу.



Суботіна Людмила Феліксовна (Кіквідзе 7/11) – мені все подобається. Зараз моя квартира приватизована, а будинок у державній власності. Після того, як будинок буде побудовано, кому він буде належати: інвестору чи кому?

Атаманенко – інвестор власником не являється. Земля під будинком – це комунальна власність і належить місту. Буде поставлено на облік в ЖЕО.

Суботіна – як будуть розподілятись квартири? Якщо площа буде більша, то потрібно буде доплачувати?

Атаманенко – в законі вказано, що житлова площа може бути безоплатно збільшена на 50%. Якщо ви хочете ще більше, то потрібно буде доплачувати або ж взяти кредит, який, доречі, Приват-банк готовий надати на льготних умовах.



Душин – коефіцієнт 1,5 на мою думку відноситься до «хрущовок». На якій підставі будинки сталінської забудови зі стелею 3 – 3,3 відносяться вами до «хрущовок»

Атаманенко – в законі про «хрущови» або сталінки нічого не вказано.



Душин – питання до архітектора Васяновича в зв’язку з чим, виходячи з чого ви вирішили бухнути 25-ти поверховий будинок в середині зручного, затишного 3-х поверхового кварталу?

Ведучий – це питання не по суті.

Душин – це питання відноситься до професійної честі та особистої гідності громадянина Васяновича.

Єжов – давайте не будемо переходити на особистості. Може будемо ще виясняти партійну приналежність? Ми вважаємо, що запропонована концепція забудови буде кращим рішенням ніж те, що ви маєте. Така наша думка.



Добровольська Тетяна Анатоліївна. Я донька архітектора Добровольського, який був автором проекту цих будинків.

Ведучий – ви житель кварталу?

Викрити з залу – помовчіть, молодий чоловіче.

Добровольська – я донька архітектора цього кварталу, який зараз називаєте некрасивим та застарівшим.

Ведучий – у нього знос 60% навіть більше.



Васянович – я вважаю, що будинки потрібно знести, так як вони застаріли не стільки морально, скільки фізично.

Добровольська – на рахунок історичної забудови – її теж необхідно знести?

Васянович – давайте віддамо це не рішення міськради.

Єжов – ми запропонували концепцію. Це не є проект.



Добровольська – ця концепція є згубною для м.Києва. На засіданні архітекторів міста самі ведучі архітектори б’ють на сполох про знищення історичної забудови м. Києва.

Єжов - не конкретно ми в цьому винуваті.

Добровольська – кожен архітектор повинен мати особисту та професійну гідність і дбати про місто в цілому. Ви киянин? Де ви мешкаєте?

Єжов – в Шевченківському р-ні, в «хрущівці».

Добровольська – так от «хрущовки» і зносьте, а сталінки залиште в спокої.

Бурні оплески залу.



Кузьменко Дмитро Віталійович (представник громадської організації Київ 3000) – чи якимось чином оцінювався цей жилий фонд: стан комунікацій, мереж, будинків?

Атаманенко – візуально чи як? Експертиза не проводилась. Ми можемо надати слово експертам.

Ведучий – представник спецінспекції відповість на це питання. Стволов.



Стволов – прошу мені вибачити, але я не експерт. Я начальник контролю з благоустроєм печерської райадміністрації. Це по суті спецінспекція. Зрозуміло, що я експертом не являюся. Ці будинки, напевне, були розраховані на відповідний срок. Тут є донька архітектора і вона повинна знати на який термін ці будинки розраховані. Наприклад, «хрущовки» розраховані на 50 років. Закон передбачає, що при зношеності від 100 до 60% будинки підлягають знесенню. На який термін розраховані ці будинки?



Добровольська – якщо розраховувати по старості, то першим кандидатом не знесення є Софіївський Собор.

Бурні оплески залу.



Стволов – розділяю ваш гумор, але Софіївський Собор є пам’ятником архітектури, а ці будинки такими не є. Я хочу висловити свою думку не як спеціаліста, а як мене оголосили. Будинки старої забудови нічого крім проблем не приносять комунальному господарству. Спитайте про це комунальників. Не вистачає засобів щоб їх утримувати.

Добровольська – так працюють комунальні служби і через пару років ваші будинки будуть в такому ж стані.

Атаманенко – це питання не до нас, а до комунальників.

Добровольська – до вас, бо ви стверджуєте, що основим аргументом у знесенні цих будинків є погана робота комунальних служб.

Ведучий – ці будинки аварійні.



Стволов – (до Добровольської) якби ви пішли і попрацювали в комунальній службі ви б зрозуміли про що йдеться мова.

Добровольська – забудовники того часу працювали краще, ніж сьогоднішні.

Ведучий – ці будинки будували полонені німці. Раби. Не треба нам розповідати – ми знаємо.

Стволов – це боротьба старого та нового.

Вигуки із залу – приберіть дилетантів від мікрофону.



Марія Юріївна (Білокур 2/8 кв.5) – я до 1986 р. народилась і жила на Хрещатику. Нас виселили і ми насилу повернулись хоча б на Печерськ. Будинок відремонтували і ніхто його не зніс. Він і сьогодні стоїть. Ви обговорюєте проблему ЖЕО, який нічого не робить.



Яременко Наталія Михайлівна – трохи довідки. Ці будинки будувались не німцями, а нашими радянськими людьми. Коли після війни залишилось 42% житлового фонду всі люди піднялись на будування. Мій батько особисто є будівельником цього кварталу, на жаль він зараз хворіє. Автором цього кварталу є Добровольський А.В. – член академії архітектури, потім він був головним архітектором м.Києва. Він є автором готелю «Україна» і ін. яскравих будівель на Хрещатику. Шановні панове, якщо ви ходили по нашому кварталу, то ви бачили різні архітектурні прикраси будівель: колони, ліпнину, карнизи, портали, тераси. В 1953 р. вийшла постанова про надмірності у будівництві. Після цього наші будинки облисіли. І вже ці забудови не милують наші очі і серце. А далі пішли «хрущовки». Цей квартал є єдиною у місті ансамблевою забудовою. Кожен будинок цікавий по-своєму. Як ви вважаєте, ми повинні це знищити чи зберегти? Чи має право на життя народ, який сам знищує свою історію? Питання до вас і до зодчих.

Ведучий – це, по-моєму, не дуже відноситься до наших обговорень.

Яременко – будинки виглядають дуже добре, коли їх відновлюють: казначейство, чи, наприклад, всиляється депутат.

Ведучий – я хочу відповісти запитанням на запитання: а ви протестували, коли Балацька будувала мансарди? Де ви були з вашим баченням?

Яременко – я боролась, але програла.
02 фев 2007 20:35
Часть 5.

...

Антоненко Б.І. (голова ОСББ буд.№6 Білокур) – як ми боролись з мансардами чи атіковою частиною. Він розповів про історію стосунків при забудові мансард. Задав питання про власність можливих наданих квартир

Атаманенко дав вичерпну відповідь.



Катериченко Маргарита Павлівна (Білокур 2/8) – на слайдах показують наш будинок і це підштовхує до виступу. Дорогі сусіди, перестаньте нападати один на одного. Об’єднайтесь проти тих вовків, які на нас нападають. Згрупуйтесь, подивіться на цей проект. Будемо рахувати, що він геніальний і ідеальний. Був такий баварський король, який побудував замок «Білий лебідь» та розорив свою країну, а ці бажають розорить нас. В цьому проекті вони не починають з гуртожитку.

Ведучий – давайте не будемо робити звинувачень.

Катериченко – я звертаюсь до своїх сусідів. Будемо рахувати, що ми всі поселились у прекрасних квартирах. У мене питання: куди я піду лікуватись, коли буде заселено цей мікрорайон? Там і сьогодні черги. Де я буду гуляти зі своїми внуками? Мої діти ходили в 88 школу. Куди будуть ходити мої внуки, якщо буде така кількість мешканців? Ви показуєте наш будинок, що вони такі погані. А винувате в цьому наша держава, яка їх не реконструювала.

Ведучий – завершуйте.

Катериченко – держава повинна була за наші приватизаційні сертифікати віддати нам відремонтоване житло, а нам віддали рухлядь. Чому ви нас вважаєте дураками і ми ось уже 2 години вимушені вас слухати?

Бурні оплески залу.

Ведучий – вас тут ніхто не тримає.



Катериченко – я особисто ходила в архітектуру і мені відповіли, що в нашому районі будівництво багатоповерхівок не допускається. А ви знаєте, що фундамент наших будинків фактично дорівнює його висоті?

Ведучий – надає слово запрошеним експертам з геології

Комський - в цьому районі з точки зору геології стабільно, ніяких проблем тут не передбачається. Єдина неприємність пов’язана з комунікаціями підземними. Сприяють негативним явищам і розрушенню ваших будинків. Цей процес вже почався. Реконструкція буде стосуватись і цих підземних комунікацій.

Федотюк (Кіквідзе3) – я не технічний спеціаліст. В сквері стоїть технічна станція. Куди вона буде переноситись?

Комський – мені чесно трохи страшно, що у вас тут знаходиться ця станція.

Єжов – будемо переносити.

Федотюк – на рахунок слайдів, які демонструють – нові будинки не дають ніякої гарантії якості. І далеко не факт, що вони простоять довше, ніж наші будинки.

Комський – ви праві, на бул. Л.Українки справи дуже погані, бо там схил. Ваш район знаходиться на рівній території, вона стабільна. Загроза є лише з заводненням. Це технічна сторона вашого підземного господарства на даний момент.

Кузьменко – давайте внесемо в протокол, щоб компанія забудовник провели всі необхідні обстеження, дослідження до проведення робіт.

Вигуки з залу, що нічого не потрібно проводити, краще відстаньте від нас.



Валентин Богданов (Білокур 2/8) – запитання до архітектора: в УЖКХ прийнято рішення по статусу наших будинків? Вони застарілі? Чи є ізнос 60% і т.д.

Ведучий надав слово архітектору району Зелененко – це не питання архітектури.

Богданов - Ви скажіть, що ви не знаєте. Тобто ці питання ніколи не піднімались.

Ведучий – в залі є представники комунальних служб.



Богданов – мене дуже дивує, що ви організовуєте обговорення серйозних питань, але жодного серйозно представника від району тут немає. Коли в УЖКХ я запитував про наші будинки, то мені відповіли, що «хрущівки» розраховані на 50 років, а ваші будинки – на 100 років. Капітальний ремонт повинен проводитись кожні 25 років не лише зовні, а і всі мереж. Перші 25 років не будемо згадувати, але інші 25 років були в 2002 році. Це стосується нашого будинку. І чому, якщо ми застарілий фонд, до нас прийшли комунальні платежі як до сталінок. І я дивуюсь, що архітектор району цього не знає.

Ведучий – це питання не до архітектора району, а до пана Чернівецького.



Богданов – чи є у вас документи в яких ці будинки визнані як застарілі? Ви цього не знаєте, архітектор району не знає. Такі ж будинки стоять в Дарниці, на Серці. Вони розвалюються. І чомусь там немає компанії ТОВ «Авангардбуд».

Оплески в залі.

Ведучий – пропонує внести це питання до протоколу.



Мешканець гуртожитку (не представилась) – питання до архітектора району щодо реконструкції гуртожитку. Чому не зробити «гостиннки».

Зелененко – земля і будинок – це компетенція міської влади. Мене уповноважив Сущенко бути присутньою на цих слуханнях. Ми на боці мешканців і підтримуємо цю пропозицію. Нам не цікаво розглядати будівлю одного будинку. Можлива реконструкція всього мікрорайону. Виділення землі ТОВ «Авангардбуд» Київрадою не було погоджено з Печерською районною адміністрацією. Ми хочемо чути від мешканців нові пропозиції.



Балацька – у мене була можливість дізнатись про фінансовий стан ТОВ «Аванградбуд» за минулий рік. Компанія зареєстрована у 2004 році у Святошинському районі. Їх прийняли на облік в податковій інспекції. Їх фінансовий стан щодо сплати податків виявився, що протягом довгого часу вони являються боржниками по сплаті податків до бюджету. Єдине зобов’язання, що вони виконують – це орендна плата за землю у нашому кварталі.

Йожиков – фірма не має боргів і всі податки у відповідності до закону виплачує.

Балацька – чому ж ви тоді не можете показати нам баланс?



Душин – зачитав колективне письмове звернення: До секретаріату громадських слухань стосовно концепції проекту поетапної реконструкції кварталу в межах вулиць Кіквідзе, Бастіонна, Білокур, Підвисоцького. Від 29. 01. 2007 р. Київ, вул. Струтинського 31/37.

Просимо долучити до протоколу громадських слухань відомості про відношення мешканців кварталу в межах вулиць Кіквідзе, Бастіонна, Білокур, Підвисоцького до проектів ТОВ «Авангардбуд».

Зараз ведеться поквартирний збір підписів мешканців нашого кварталу, які «…ознайомившись з проектом реконструкції кварталу в межах вулиць: Кіквідзе, Бастіонна, Білокур, Підвисоцького та планами забудови 25-ти поверхового житлового будинку за адресою Кіквідзе 1-Б, які були запропоновані ТОВ «Авангардбуд»…», НЕ ПІДТРИМАЛИ ці проекти, що підтвердили своїми підписами.

Станом на 26.01.2007:

Всього квартир – 270 (100 %),

Опитано – 206 квартир (76 %).

Не підтримують проекти ТОВ «Авангардбуд» – 196 кв. (що складає 95% від опитаних, або 72% загальної кількості).

Бурхливі оплески із залу.



Душин - Додаток - копії 33-х підписних листів на 9 стор., учасники громадських слухань, мешканці кварталу і на зверненні є півтора десятка підписів учасників слухань.
02 фев 2007 20:36
Последняя.

Прошу долучити цей лист і додатки до протоколу та підписати секретарю зборів та головуючому копію цього звернення, в тому що вони долучені.



Ведучий – погодився і передав слово представнику ТОВ «Аналітична агенція ЕйТіДжі».

Душин – я не завершив свій виступ.

Шановні сусіди! Я вважаю, що на цій ноті можно завершувати обговорення цього проекту з цією компанією. Ми обговорили запропоновану концепцію кварталу і бачимо, що вони не мають ні можливостей, ні здібностей, ні прав. Коли це буде нам потрібно, ми проведемо, мабуть у березні, свої збори разом із районною владою та будемо обговорювати різні концепції, які потрібні для нашого кварталу. Доки присутні в залі депутати міської ради, факт внесення цих підписів до протоколу для мене дуже важливий. На сьогоднішніх слуханнях стало зрозуміло, що ми не можемо довіряти ні цій компанії, ні тому що вони пропонують. Прошу це рішення вважати рішенням громадських слухань.

Оплески в залі. Люди підіймають руки.



Але ведучий надає слово представнику Аналітичної агенції ЕйТіДжі Кунаковій О.



Федотюк (Кіквідзе 3) – як психолог за освітою, я хочу звернути увагу насаду анкету за якою проводилось дослідження цією агенцією. Для того, щоб результати опитування населення були достовірними, необхідно:

[list]
[*]Щоб на початку анкети була інструкція в якій чітко вказана мета опитування та як і де будуть використовуватись її результати.[/*:m]
[*]У опитуваних повинна бути можливість не погодитись із запропонованою концепцією. Тобто, сказати «ні». Такої можливості ця анкета не передбачала.[/*:m]
[*]Перше питання анкети було сформульовано, як формуюче думку. Тобто, якщо ви хоч де-небудь поставили якусь галочку, то це значить («по умолчанию»), що ви взагалі згодні із запропонованою концепцією.[/*:m]
[*]Листи анкети не були пронумеровані. А, отже, заповнені особисті паспортні дані на останній сторінці, можуть, враховуючи стиль даного агентства, використовуватись як завгодно.[/*:m][/list:u]Враховуючи сказане, результати опитування населення даним агентством – маніпуляції та не можуть сприйматись, як достовірні.



Кунакова О. - розповіла про їх дослідження та моніторинг даного мікрорайону.



Душин – пропоную виключити з протоколу дані досліджень цієї агенції, тому що гуртожиток не підлягає реконструкції, а сама агенція не викликає довіри зі своїми маніпуляціями.

Бурна реакція залу.

Душин – після проведеного обговорення прошу підняти руки тих, хто з присутніх підтримує проекти ТОВ «Авангардбуд»?

В залі було піднято 9 рук.

Душин – прошу занести це голосування та його результати в протокол.

Ведучий нерозбірливо відмовився.



Федотов (Кіквідзе 7/11) – при проведенні моніторингу на мене особисто був сильний психологічний тиск. Приходила чарівна дівчина, яка сказала, що будинок №1-А згоден з реконструкцією. А потім додала: А якщо ми почнемо будівництво – не будете ви ставити намет? Я сказав, що категорично проти будівництва і буду не лише ставити намет, а і звернусь до європейського суду. У мене квартира з висотою стелі 3.2м., благоустроєна і знаходиться в комфортабельному будинку. Чи може мені ТОВ «Авангардбуд» запропонувати цегляний будинок з висотою стелі 3.3? Ні! Все брехня і не правда! І за шахрайство я подам до суду.



Ведучий – ми збудуємо 5-ти поверховий будинок.

Федотов – ось коли збудуєте, тоді і поговоримо.



Белянский – все про що ми сьогодні тут почули дає підстави для початку відкриття кримінальної справи за ст..190 Законодавчого кодексу.



Ковалинський Віталій Васильович (Бастіонна 4) – зверніть увагу на тональність та моральність організаторів даного зібрання. Давайте прослідкуємо динаміку ставлення?

1 збори – були присутні більш-менш поважні особи: інвестор - Крейнін, колишній міністр - Гусаков і ще декілька поважних осіб.

2 збори – по типу маскування під біцепси.

3 збори – абсолютний цинізм.

На кожних зборах, кожен раз нова все більш негативна інформація. В компанії ТОВ «Авангардбуд» постійно змінюються директора. Ми не можемо вірити компанії, яка у зверненні до громадян з цинічним текстом допускає 15 граматичних помилок. Я підтримую Душина у проведені громадських слухань у березні. Закликаю стояти строго і до кінця.



На цьому слухання завершились. Організаторами не було підведено ніяких підсумків.



Протокол складений на підставі цифрового відеозапису зборів (2 камери – мешканців кварталу та представників ГАКу), за нашими підписами:



Секретар громадських слухань – Яременко Н.М.

Голова правління ОСББ «Імені Катерини Білокур» – Антоненко Б.І.

Голова ініціативної групи мешканців – Душин І.Л.

Представники будинків кварталу:



Кіквідзе 7/11

Федотов О.В.



Кіквідзе 1 А

Бобришев М.К.



Кіквідзе 3

Береснева Л.Н.



Бастіонна 4

Ковалінський В.В.



К.Білокур 2/8

Глушенюк Ж.Г.



К.Білокур 8

Балацька О.О.




...
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее